Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Ayten TURAN | Tokat'lı Kadınlardan TOSİAD'a Çağrı

Yıllar önce Tokat'lılar, İstanbul’a göç ettikten sonra Tokatlı kadınlar, eşlerine maddi destek vermek için iş arayışına düştüler, neticede köyden gelen eğitimsiz olan kadınlar ne yapabilirlerdi? Sadece köylerde tarla ve hayvancılıkla uğraşan kadınlar bir çıkmaz içindelerdi o dönemler, mahalle aralarında merdiven altı diye hitap edilen küçük atölyeleri vardı.
Yıllar önce Tokat'lılar, İstanbul’a göç ettikten sonra Tokatlı kadınlar, eşlerine maddi destek vermek için iş arayışına düştüler, neticede köyden gelen eğitimsiz olan kadınlar ne yapabilirlerdi? Sadece köylerde tarla ve hayvancılıkla uğraşan kadınlar bir çıkmaz içindelerdi o dönemler, mahalle aralarında merdiven altı diye hitap edilen küçük atölyeleri vardı.

Kadınlar, için iyi bir fırsattı ve çıraklıktan başlayarak iş hayatına giriş yaptılar.

Makineleri öğrendiler, yönetici oldular, gün geldi büyük fabrikalar kurup diğer kadınlarımıza iş imkânı verdiler. Buraya kadar güzel görünen bir tablo. Zira hepimizde biliyoruz ki bu kadar çaba harcayan kadınlarımız, bu iş hayatı sürecinde çok da haksızlığa uğradılar.

Emeklerinin karşılığını hiçbir zaman tam alamadılar. Erkeklerle aynı işi yapmalarına rağmen kadınlarımız daha az ücretle çalıştırıldı.

İş başvurusuna gittikleri zaman iş bilgilerinden önce bekar mı, evli mi, çocuğu var mı? sorularıyla muhatap oldular.

Hatta bebeği var diye işe alınmayan Tokat'lı kadınlarımıza şahit oldum. Sebebi de çalıştığı iş yerinde verimli olamayacağını düşünmeleri, yani bebekli bir kadın izin alır, işini yapamaz diye düşünmeleri idi.

Diğer taraftan Türkiye’nin zaman içinde yaşadığı krizlerde ilk olarak kadınlar işten çıkartıldı Tokatlı kadınlarda bu süreçte aynı akıbeti yaşadı.

Bunlara rağmen kadınlarımız asla pes etmediler.

İstanbul gibi şehirlerde kendini yetiştiren kadınlarımız, Tokat'a geri dönüp kendi memleketlerinde kendi uzman oldukları alanda iş yerleri kurdular.

Hatta devlet memlekete dönüş projesi kapsamında iş kurmaları için kadınlarımıza yol masrafı ve oradaki iş için maddi destekte verdi.

Lakin bunlar, Tokat gibi bir memlekette ticaret yapmaları için kadınlara yetmedi.

Devletin unuttuğu bir şey vardı, döner sermaye ve kaynak olmaksızın kadınların orada iş yapması imkânsızdı.

Kadınlarda bu konuda sıkıntılarla karşılaştı.

Birçok kadın devletten aldığı borcu bile ödemekte zorluk çekti, maalesef ki bugün büyük bir hevesle açılan iş yerleri zor şartlarda ayakta durmaya çalışıyor.

Çünkü büyük şehirlerde ustalaştıkları meslekleri Tokat'ta getirisi azdı. Kendi şahsi masraflarını bile karşılayamaz duruma geldiler ama asla tekrar büyük şehirlere dönmek istemediler ve hala birçok kadın Tokat'ta çok zor şartta işlerini yapmaya çalışıyor.

Burada Tokat'lı kadınlar adına TOSİAD'a seslenmek istiyorum. Birçok Tokat'lı kadınla bu konuda konuştum, tek istedikleri Tokat’ın hangi ilçesi olursa olsun iş imkanlarının sağlanması olduğunu söylediler.

Büyük şehirlerde yaşamak istemediğini söyleyen kadınlar, Tokat'ta çalışmak, kendi kültürlerin de çocuklarını büyütmek istiyorlar.

Tokat’ın emekli kenti görüntüsünden rahatsız bir şekilde genç nüfusun çoğalması için, iş imkânlarının sağlanması gerektiği konusunda hemfikirler.

TOSİAD'ta bu konuda Tokat'ta bir çalışma yapmalı düşüncesindeler. Benim konuştuğum Tokat'lı iş kadınları, TOSİAD'ın İstanbul TOSİAD ve Ankara TOSİAD olarak çalışmalarını duyduklarını ama Tokat'ta TOSİAD ın gücünü hissetmediklerini söylediler.

İşte tamda burada Tokat'lı iş adamlarının harekete geçip Tokat’ı bir emekli şehri havasından çıkartmaları gerekli. TOSİAD gibi bir kurumun özellikle büyük şehirlerde değil kendi memleketlerinde kendilerini hissettirmeliler.

Bu konuda TOSİAD'ın da gereken çalışmaları yapacağını umuyoruz.

Hepimizin niyeti belli, sadece emekliliği bekleyip Tokat’a gitmek değil, hepimiz kadınımız ve erkeğimiz Tokat'ta kendi memleketimizde çalışmak üretmek istiyoruz.

Hep beraber ne yapılması gerekirse yapmamız konusunda çalışmalar başlatmalıyız.

Saygıyla kalın...

 Ayten TURAN Yazar
    Tokattan.net       aytendoganturan@gmail.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net